Ja, jeg kan ikke lide at udtale mig om dette, fordi jeg tror I næsten har gættet mit svar, men det skal ærligt siges – det afhænger fuldstændig af, hvad du vil bruge computeren til. Det afhænger af mange faktorer, fra både teknisk udgangspunkt (ydeevne) men også dit budget og dine behov. Det betyder, at det er nødvendig med et overblik over, hvad der findes at købe, såvel som en god forståelse for, hvad du egentlig vil blive tilfreds med, før du køber en computer.

Selvom mange husstande (men også arbejdspladser) faktisk ejer (og har råd til) begge dele, er bærbare og stationære computere ofte sat op i et modsætningsforhold til hinanden. Rent faktisk er konkurrencen bare begyndt, fordi bærbare computere bliver mere og mere kraftfulde, på grund af tekniske fremskridt med komponenter som RAM og grafikkort.  

Denne konkurrence  bliver værre hen imod det andet halvår. Sæson for skolestart betyder ofte at forældre og studenter er i gang med, at enten købe nye eller opgradere deres gamle computere. Og begynder straks at tænke over, om en bærbar eller stationær computer er det ideelle for dem. Her kan argumenterne være, at en skoleelev vil have en computer som også er god til computerspil, derfor er en stationær computer oplagt – og den universitetsstuderende, som ikke er så interesseret i ”gaming”-kraft køber hellere en bærbar.

Begge dele har deres egen liste over fordele og ulemper og én af dem er, objektivt set, faktisk ikke bedre end den anden. Som sagt, det handler mere om den enkelte brugere, dens smag og behov. Man kan godt forstå om du er splittet, men vi er her for at hjælpe. Lad os bare gennemgå de forskellige faktorer, som du har brug for at tænke igennem, før du tager beslutningen. 

Den stationære computer er lige præcis – stationær. Den består af forskellige dele, som kabinett, tastatur og mus – dette har en bærbar computer indbygget. Kabinettet er det, der udgør den største forskel, som i bund og grund danner alle fordele: det giver den stationære pc mulighed for at udskifte gamle dele med nye, tilpasset brugeren, med bedre hukommelse, grafikkort og skærm. 

Bærbare computere er generelt mere følsomme end stationære pc´er. Men i dag  kan du finde temmelig robuste bærbare laptops, der nemt kan klare et eller to fald, uden at de bliver ødelagt eller skadet.

Generelt er bærbare computere bedst til lette opgaver, som ikke kræver meget hukommelse eller hastighed: til at læse, tekstbehandle, lytte til musik, streame videoer eller bruge sociale medier. Hvis du eller dit barn ønsker at bruge laptoppen til at koble sig op og surfe på nettet, er en fuldt opladet laptop nok til en hel dags arbejde, hvis du ikke bruger for mange applikationer samtidig.

Men om du har behov for en computer med stor fleksibilitet og tilpasningsevne, så er en stationær computer det du skal have. Stationære computere kan nemt lagre store filer og køre spil med god grafik. Som tidligere nævnt kan du også tilpasse en stationær computer til dine behov. Du kan tilføje mer hukommelse, RAM og et bedre grafikkort for at forbedre din computer-oplevelse. Du er også fri for at være afhængig af begrænsningen med batteriopladning, du kan bruge dem helt frit, men de slukker selvfølgelig ned, hvis du kommer ud for strømafbrydelse. Men det problem kan også løses ved en lille strømbokse som gemmer strøm og tilfører den før computeren lukker ned.

Det ville naturligvis give store problemer, hvis du skulle være nødt til at transportere din stationære computer selv og sætte den op i skolen. Et mareridt. 

Der findes også computere, hvor alle komponenter er indbygget i skærmen. De er mindre, nemmere at transportere og arbejde med, og du behøver heller ikke så mange tilsluttede kabler. Men de er dyrere og de deler ulemperne med en bærbar computer. De kan heller ikke lige så nemt opgraderes.

Så det er virkelig op til dig selv at tage den bedste beslutning, udfra dine behov og formålet med computeren. Der findes kraftfulde bærbare computere, hvis du har behov for en bærbar som kan køre store, tunge programmer og applikationer. Og på den anden side, findes der også små stationære computere, i det tilfælde du ved et senere tidspunkt ønsker at tilpasse den og købe flere og andre dele. Lav et regnestykke, tjek dit budget, undersøg markedet så du finder de muligheder der er, måske ved hjælp af en ven som kender mere til computer-verden. Du finder noget til sidst, der passer dig. Vi håber denne webside med de forskellige produkter den beskriver, vil være en hjælp for dig.