Jeg vil gætte du har hørt dette spørgsmål mange gange – og af en god anledning. Helt tilbage fra, hvor både PC´erne og Apple-produkterne kom på markedet har denne debat været livlig. Man kan godt forstå spørgsmålet – og der er ikke et klart definitivt svar til, hvilken teknologi som er den bedste.

At være pioner inden for et område, har virkelig nogle fordele. Det er derfor, at de fleste har Windows i deres PC´er, da det var det første operativsystem på markedet. Det er også derfor, at iPhones har haft stor fremgang – de var de første smartphones der kom. Det ser ud til, at folk ikke tænke så meget over, hvilken teknologi som er bedst eller hvilket udseende den har. Det primære er, at tingene er tilgængelige. Vi køber som regel det, der er billigst, det som vores venner har og det som tilfredsstiller vores behov. Så leverandørerne må fokusere på pris, udseende og megen reklame for at få størstedelen af markedet..

Der findes subtile forskelle mellem de to operativsystemer, men hovedsageligt på brugerniveau i forhold til grænseflader og applikationer, ikke i systemet som helhed. Nogle eksempler: I Windows har du ”stifinderen”, i Mac har du ”Finder”. I Windows findes mange genveje på din computer, i Mac har du mange interaktive knapper på dit skrivebord. Windows har Microsoft Office,  Mac har ”Pages” og andre apper. Den hovedsagelig forskel ligger i måden at bruge systemerne. Når du én gang er begyndt at forstå og øve dig, vil du nemt kunne arbejde i dem begge to.

På den anden side findes der forskelle mellem dem, som gør at du skal tænke det hele igennem to gange, før du træffer dit valg. Eksempelvis har Windows et stort udbud af hardware som er lettere at konfigurere, og nemmere at opgradere ved et senere tidspunkt. Dog har Mac en større variation i de inkluderede applikationer. Med hensyn til kompatibilitet af software fra tredjepart, tilbyder begge systemer gode løsninger såvel som brugervenlig opsætning og betjening, når de vel er downloadet. Det er måske en selvfølge, da alle entreprenører, der udvikler nye programmer og applikationer, gerne vil have godt samarbejde med computerverdenens giganter.

Selvom de bærbare Mac-computere har et meget godt system til at bruge pegefeltet, hvor du kan bruge en, to eller flere fingre til at swipe, har Windows-systemet vundet tillid hos brugerne, grundet det faktum, at de fleste kan lide at bruge computermus. Windows-systemet tillader også brug af en touch-pen, og indtil videre har Mac i det store hele ikke dette tilbud. Generelt ser det ud til at de to systemer har en uafgjort kamp, med undtagelse selvfølgelig af smartphonen, hvor Apple har haft en langt bedre integration mellem computere og enheder med deres operativsystem. Med panelet i Mac kan du sende tekstbeskeder ved at synkronisere til en iPhone i nærheden, alle dine fotos og filer kan deles på tværs af enheder i Apple Fotos, du kan overføre næsten alt med AirDrop eller dele i iCloud. Windows-systemet gør det ikke, du skal sandsynligvis dele alt via din Google-konto og få adgang til f.eks. dit Google-drev.

Fordi Windows er programbaseret og Mac er mere dokumentbaseret, vil du ikke kunne se hvor dokumenterne ligger i enheden, via programgenveje eller et vindue, når det åbnes. Dette kan være irriterende, især når du er en Windows-bruger, der ønsker at skifte til Mac. Men Mac’en har rettet op lidt på det, da du nu kan se alle dine programmer og applikationer direkte i Dock-linjen, så på den anden side kan det også være overskueligt og rent. Men det ser imidlertid ud til at være områder hvor Windows vinder kampen, f.eks. hvordan vinduerne ser ud når de er åbne, hvordan man arrangerer dem, hvor mange man har åbne samtidig, størrelsen af ​​vinduerne og fastgørelse af dem osv., men det kommer i virkeligheden an på, hvad du er vant til.

Gaming er en stor ting for mange brugere, især for de unge. Og lige så meget som Mac-teknologien er blevet forbedret gennem årene, tillader Mac-computere typisk ikke det niveaue af tilpasning af interne komponenter, der er muligt med PC-spil. Mange titler på topniveau på Steam (online spilleplatform), er mere kompatible med Windows end med Mac. Selv PlayStation-spil er tilgængelige på Windows via Sonys PlayStation Now-tjeneste, og du kan streame spil til din PC via Xbox-appen (som er Microsoft-teknologi). Med Play Anywhere kan spil, du køber i Microsoft Store, indlæses på enten din PC eller din Xbox-konsol. Disse handlinger på tværs af systemer er ikke tilgængelige i en Mac.

Men når det kommer til sikkerhed og stabilitet, har Mac vundet overhånd. Windows-pc’er er blevet ofre for langt mere malware end Mac’er har i den seneste tid, herunder ransomware, spyware, botnets og gode gammeldags virusser. Men Microsoft skærper konstant sin sikkerhed, skaber Windows Defender-opdateringer og introducerer endda foranstaltninger mod ransomware. Selvom Mac’er i lavere grad er blevet angrebet, er de på ingen måde immune. Apple styrer sit hardware-økosystem og derfor ved du, hvad du får. Og brug af tredjeparts-driver er en væsentlig årsag til ustabilitet på Windows-pc’er. Så på den måde ser Mac ud til, at være mere pålidelige og frie fra virusser.

Håber vi har givet dig et ret godt overblik over emnet. Resten er op til dig!