Teknikinteresserede tosser plejer ikke at bekymre sig om miljøet. De bliver begejstret over alt, der er nyt og spændende. Spørgsmål som: Hvordan beriger denne opfindelse min hverdag? Hvor meget energi eller CO2-udslip genereres af dimsen, og selve produktionen af dimsen? Bliver de fattige rigere, de ulykkelige mere lykkelige, de syge raskere og verdens mangel på human moral bedre, ved denne lille dims? Hvis sådan nogle spørgsmål stod øverst på agendaen, ville verden måske ikke have så mange nye tekniske opfindelser.
Nåh ja, 3D-printere er ikke en ny opfindelse. De kom på markedet ca. 2010, og den første type af teknik til at printe ting, kom allerede i 80´erne. I forbindelse med lanceringen af 5G har it-branchen og selskaberne i tilknytning til den, talt meget om alt vi kan lave, med en højere hastighed i netopkobling. Denne vil så kunne give flere muligheder bl.a. for at printe 3D-ting ud, ved at først lave en modell i et software-program, og derefter lave en fysisk genstand. Men som privatperson er der få fordele med 3D-print.
Der findes flere forskellige typer af 3D-printere. De fleste arbejder lag for lag, ud fra modellen, og bygger langsomt et objekt op. Den mest almindelige materiale, for små ting til privat brug, er plastic. Men store virksomheder bruger teknikken også med f.eks. beton og metal. Inden for medicinalindustrien laver man oven i købet implantater i levende væv.
Ved at som virksomhed selv kunne producere specialløsninger for kunder, bliver prisen også generelt billigere. Et mellemled er væk, og dermed får kunden også et lavere pris. En anden fordel er, at materialespildet bliver minimeret. Man producerer lige præcis det man har brug for, intet mere. Lagerbeholdningen bliver også mindre, og at lager koster penge, det ved vi alle.
Nåh, hvad med ulemperne?
Man skal virkelig være obs på, at materialerne kan være svage. Styrken i det du har printet ud, afhænger af det materiale du har printet med. Det tager også tid. At bygge et element tager tid. Printerne er også rimelig små. derfor kan det være nødvendig at printe i dele, og derefter sammenføje delene.
Men om du har en virksomhed, der producerer små modeller af ting, eller som har behov for specialdesignede ting – så er 3D-ting lige det du har brug for!